Lilla fanfiction ordlistan

Med anledning av vårt andra avsnittet med fanfiction tema har vi valt att skapa en kort fanfiction lista utöver vår vanliga ordlista. En liten disclaimer: eftersom det är Fanny som skriver det här blir det rätt mycket fokus på Supernatural fanfiction. Det finns så klart många andra exempel och begrepp som också är intressanta att ta upp! Ännu fler begrepp kan du läsa om här och här.

Fanfiction (fanfictions, fics) är berättelser/noveller som skrivs av fan till en viss fandom för att ofta fylla ut tomrum – t.ex. scener som inte visas i avsnitt av TV-serier eller under säsongsuppehåll – eller för att fördjupa förhållanden mellan karaktärer i fandomen. Ord fanfiction är starkt kopplat till fandom-begreppet och uppkom någon gång i samband med att Star Trek (the Original Series) började sändas på tv under 1960-talet. Däremot går praktiken att skriva fanfiction ännu längre tillbaka, genom hela litteraturhistorien. Romanen Jane Eyre är delvis inspirerad av en sidokaraktär i Jane Austens Emma, och vidare är Wide Sargasso Sea inspirerad av Jane Eyre. Brontë systrarna är också kända för några av de första författarna som ägnat sig åt RPS fanfiction. Det finns också Fanart som helt enkelt är konst skapade av fans. När fanfiction har en “beta” eller har blivit “beta’d” betyder det att någon korrläst texten innan den publicerats. WIP betyder Working In Progress och betecknar fanfiction som inte är färdigskriven.

Canon innebär att fanfiction verket helt enkelt följer kanonmaterialet och det som hänt i serien. För eller senare blir dessa verk ofta canon-divergent, vilket innebär att de avviker från canon. En canon-fic utgår ofta från det senaste canon-materialet, och blir därför per automatik canon-divergent när nytt material (exempelvis ett nytt avsnitt/en ny bok) kommer och visar vad som “faktiskt” händer. AU (Alternate Universe) är beteckning som används när fanfiction skiljer sig i hög grad från canon materialet. Inom AU finns det vanliga tropes  där man utgår från en slags mall och olika genrer. Ett par vanliga tropes är Coffeeshop AU, alltså att ficen utspelar sig på ett café, eller High School AU, där ficen utspelar sig på i high school miljö.

Inom kanonmaterialet kan det också finnas olika universum eller ‘versesInom exempelvis Supernatural finns det fanfiction inom end!verse som utgår från avsnittet “The End” som visar ett alternativt/möjligt framtidsscenario, men också det av fans skapade reverse!verse, där karaktärerna har ombytta roller. Headcanon används för att beteckna individuella personer idéer och förklaringar till kanonmaterial som inte visas i materialet, exempelvis vad som hände innan en TV-serie började. Fanon är de headcanons som uppnår en viss status inom fandoms, där de accepteras som i princip kanon, och betyder alltså fan-skapad kanon.

Mycket fanfiction publiceras på Archive of Our Own (AO3) och fanfiction.net (ff.net), men också på LiveJournal och Tumblr. Dessa sidor har alla olika system för att organisera fanfiction för att de lättare ska gå att hitta, och använder sig av “tags” (exempelvis “AU”) som man kan söka på för att hitta den fanfiction man letar efter. Fanfics är också ofta taggade med vilka karaktärer som är med, vilken rating den har (på ff.net är den högsta “M” för mature och på AO3 “Explicit”) främst anpassat till sexuellt innehåll men också våld. Fanfiction med explicita sexscener, speciellt när det är one-shots eller drabbles (alltså kortare texter) beskrivs också som smut eller PWP (porn without plot/plot what plot) och har tidigare också kallats för lemons (och i viss utsträckning limes). På AO3 kan man lägga till specifika tags för våldsamt eller triggande innehåll (ex. major character death, rape/non-con (consent), graphic depictions of violence) men också skriva egna för att redan på förhand informera läsarna om vad ficen kan innehålla.

Förutom att informera läsaren om vilka karaktärer som är med taggas också pairings och ships (relationships), alltså vilka par och förhållanden som förekommer i ficen. Förutom att konkreta tagga pairings skrivs också kön in. Mslash fanfiction fokuserar på romantiska/sexuella relationer mellan män och betecknas också M/M (och fler M, beroende på hur många karaktärer som ingår i relationen), medan femslash och F/F betecknar romantiska/sexuella relationer mellan kvinnor och heterosexuella relationer betecknas F/M (och hetför hetero). Inom fandoms där det saknas många kvinnliga karaktärer används ibland cisswap, där man byter kön (från en cis identitet till en annan) på manliga karaktärer för att kunna skriva femslash.

Pairings kan också beskrivas på andra sätt. Ens OTP (One True Pairing) är det förhållande man håller mest på/tycker mest om, medan ens NOTP får beteckna ens pairing som man verkar inte gillar. OT3 betecknar polyamorösa relationer och trekanter, och BROTP betecknar ens platoniska vänskaps OTP. RPS står för real person shipping, vilket framför allt gäller kändisar, medan RP eller RPF står för role-playing (fanfiction).

En trope är som tidigare nämnt ungefär en “mall” en särskild sorts fanfiction. Tropes utgår ofta från ett grundläggande scenario, men kan frångå mallen med originella inslag också, men läsaren vet ungefär vad hen kan vänta sig. Inom fanfiction talas det också om kinks och kink tropes. Ett exempel på en kink trope är A/B/O eller Alpha/Beta/Omega, en genre inom framför allt Supernatural och Teen Wolf som utgår från ett samhälle byggt på biologiska hierarkier, där man antingen är en alpha, beta eller omega, och anspelar mycket på traditionella könsroller och dominans/underordning. Inom A/B/O är det också vanligt att omegas kan bli gravida, vilket när det handlar om män kallas för mpreg (male pregnancy). Mpreg förekommer dock även utanför A/B/O fics.

Advertisements

Kommentera!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s